STERK staan in je relatie – traject persoonlijke groei

Een gezonde relatie is balans ervaren in verbondenheid en autonomie. Persoonlijke groei is nodig om sterker in je relatie te staan en meer in gelijkwaardigheid met elkaar. Hierover gaat mijn traject persoonlijke groei!

Waarin heb jij persoonlijke groei nodig? 

Je voelt je niet gelukkig in je relatie, niet jezelf, en je stopt die gedachten en gevoelens liever weg dan dat je ze toelaat. Want als je het zou zeggen, hoe zou de ander reageren? Je bent bang om te horen, dat je zeurt en vaak pas je je aan of laat het gaan.

Je vindt het moeilijk om goed je grenzen of behoeften aan te geven aan je partner, omdat je ziet dat die het al druk genoeg heeft, of omdat je weet dat hij heel anders is. Dus je doet je best om goed te zorgen voor alles, maar eigenlijk gaat het ten koste van jezelf, je tijd, je energie. Het kan ook zijn dat je vergeten bent wat voor jou zo belangrijk is, om je oké te voelen.

Je zwijgt over irritaties die je voelt, maar vanbinnen stapelt het wel allemaal op. Het lijkt de handigste manier om door te gaan: het gaat vanzelf weer voorbij, maar….. van binnen groeit de muur om je hart. Je voelt je eenzaam en verkilt.

Of je vindt het moeilijk om de controle los te laten, en schiet in de kramp als de ander iets van jou verwachten. Je doet het graag zelf, je vindt het moeilijk de ander toe te laten.

Zou je dit graag willen voor jouw persoonlijke groei?

Je durft eerlijk te zijn naar jezelf en de onvrede die je ervaart. Je mag deze gedachten en gevoelens toestaan en er wat mee doen, zonder dat dit betekent dat je de ander verliest

Ook durf je aan te geven wat je graag wil en wat je niet fijn vindt, omdat ook jij een plek hebt in jullie leven en jouw dingen er ook toe doen.

Dat kun je op een respectvolle manier naar jezelf en naar de ander uitspreken waar je van baalt en wat je nodig hebt en dat je er niet meer mee blijft lopen. Je durft je kwetsbaar opstellen, zodat je partner weet hoe je je echt voelt, en wat je nodig hebt.

En doordat je durft loslaten, kan de ander dichterbij komen. Je mag hulp ontvangen en ook de erkenning ervaren dat je goed genoeg bent.

Persoonlijke groei: zelfvertrouwen
Persoonlijke groei: zelfvertrouwen

Dit is waarin ik jou graag als persoon laat groeien! 

Ik nodig je uit om onder je schulp vandaan te komen en voor jezelf te gaan staan. Je mag jouw plek innemen en vooral eerst eens kijken en luisteren naar wat je van binnen bij je draagt. Dat is angst, die je verborgen hebt en ervoor gezorgd heeft dat jij je verstopt.

Waar komt dat vandaan? Hoe kun je dit van jezelf begrijpen? Maar je mag ook gaan kiezen voor leven in plaats van overleven. Je hebt zelf de keuzes te maken die bij jou horen, beter te zorgen voor jezelf. Je kunt niet afwachten tot de verandering komt, want dat gaat niet vanzelf gebeuren.

En daarbij hoort ook dat je dit op een goede manier durft aan te geven in je relatie en daar ruimte voor te vragen. Je mag jezelf blijven, je hoeft niet samen te smelten met of je op te offeren om een goede relatie te hebben. In een goede relatie voel je je veilig bij elkaar, ook met kwetsbare dingen, en durf je ook je eigen plek in te nemen. Daar wordt de relatie evenwichtiger van, en jij ook gelukkiger! Daar wil je toch voor gaan? Je kunt pas goed in verbinding zijn met elkaar, als je verbonden bent met jezelf, en je kunt pas echt jezelf zijn, als je goed verbonden bent met elkaar.

Waarom zou je dat bij mij doen?

Ik weet zelf heel goed, hoe je zo in de spagaat kunt zitten in je relatie. Ik was de ultieme aanpasser en schoof mezelf opzij. Dat had ik geleerd als kind, waar ik verantwoordelijkheid heb gedragen die niet van mij was. Daarin heb ik mezelf weggecijferd. Toch was ik een heel eigenzinnig meisje die haar eigen weg koos. Nu is dat beter in balans met elkaar. Ik heb leren kiezen voor mezelf: het geeft vrijheid en ontspanning en je komt dichter bij jezelf. Het mag in balans zijn: verantwoordelijkheid dragen en voor jezelf zorgen. Dat is niet egoïstisch, maar juist de basis.

Hoe ziet het traject persoonlijke groei eruit? 

In een aantal stappen help ik je hiermee:

  • Sta stil bij jezelf: wat verschuil jij? Waar sta jij nog niet voor jezelf? Wat mag aan het licht komen?
  • Herken waar jouw verstoppen vandaan komt, jouw verhaal. De pijnpunten die jou daar gebracht hebben.
  • Waar mag jij grenzen stellen, wat kies je wel, wat kies je om niet meer te doen? En ga.
  • Waar wil je zo graag controle over houden, en wat moet je leren loslaten?
  • Waar heb je behoefte aan, wat voedt jou als persoon, waar word je blij en gelukkig van, wat zijn jouw dromen en verlangens?
  • Wat is er nodig in je relatie om hiervoor plek te maken? Hoe bespreek je dit samen, op een manier dat de ander niet in de weerstand schiet, maar jou serieus neemt?
  • Wat heb je meegenomen uit jouw verleden als overlevingsstrategie en wat mag nu anders?

Het is een training die ik in 7 sessies van een uur met je wil doen! Je krijgt opdrachten, omdat het belangrijk is dat je echt tijd maakt voor jouw proces, de ontdekkingsreis naar jouw eigen plek en staan voor jezelf.

Het traject kost 750 excl BTW.