Relatietherapie

Wanneer kom je voor relatietherapie? 

Je zoekt hulp voor relatieproblemen, bijvoorbeeld problemen in de communicatie. Of in intimiteit en seksualiteit. Of omdat je vaak ruzie hebt. Of omdat er een scheiding dreigt. Of omdat er ontrouw speelt in je relatie. Of je bent uit elkaar gegroeid. Of je hebt een enorm verlies geleden en je bent elkaar daarin kwijt geraakt. Wat de reden ook is, als je elkaar niet meer begrijpt en veel verwijdering ervaart, dan kan relatietherapie helpen.

Relatietherapie

Vaak ben je de verbinding met elkaar kwijt als je in therapie gaat. Ik zoek waar het mis is gegaan, en probeer te werken aan herstel in de verbindingen. Maar ik onderzoek ook waar belangrijke verbindingen liggen in jullie relatie. Door dat weer te zien, voelt het een stuk beter, want vaak kijk je alleen naar de problemen die er zijn. Ik sluit aan bij waar jullie zijn en waar jullie naar toe willen. Het belangrijkste is dat de band met elkaar weer wordt gevoeld en gevoed. Dan kun je samen verder onderweg, wat er ook op je pad komt.

Is relatietherapie iets voor jou?

Ja, als

  • je elkaar kwijt bent: je begrijpt elkaar niet (meer) en ieder leidt zijn eigen leven. Dat leidt tot onbegrepen zijn, eenzaamheid, geen vertrouwen meer, op jezelf gericht zijn, of ergens anders je aandacht op richten. Je bent teleurgesteld en je relatie is niet wat je ervan verwachtte. Als je denkt dat er geen andere weg is dan scheiden.
  • de communicatie niet goed is: je hebt ruzies of je weet niet hoe je met elkaar moet praten, je belandt telkens in een vervelend gesprek en onderlinge verwijdering. Je weet niet hoe je hieruit moet komen samen.
  • jullie moeite hebben met heftige gebeurtenissen: rouw en verlies, werkproblemen, ziekte en trauma’s zijn moeilijk om mee te maken. Je verwerkt het allebei verschillend en je bent elkaar kwijtgeraakt. Of je komt daarna niet meer verder in je leven, je blijft met het verlies rondlopen.
  • jullie problemen hebben met seksualiteit: je hebt geen zin meer in seks, of er ligt een grote druk op vanwege vruchtbaarheid & gezinsvorming, of jullie verschillen in behoefte. Of jullie willen andere manieren en vormen vinden, maar je komt er niet uit samen. Maar er kan ook sprake zijn van een relatie met iemand buiten je huwelijk, of een verslaving aan porno.
  • jullie de gevolgen ervaren van een moeilijke jeugd: je hebt bijvoorbeeld mishandeling of misbruik meegemaakt, je bent opgegroeid in een ander gezin (adoptie of pleeggezin), je hebt een ouder verloren, er waren veel gezinsproblemen. Je kunt de ander moeilijk vertrouwen. Je bent bang om afgewezen te worden. Je vindt het moeilijk om hulp te vragen. 

In relatietherapie komt aan de orde:

  • We maken een overzicht van de problemen die spelen, en hoe jullie met elkaar omgaan. Het belangrijkste is dat er genoeg draagkracht is om de huidige problemen te dragen en eraan te werken. Als er extra hulp nodig is, worden andere hulpverleners of een netwerk van jullie vertrouwde mensen ingeschakeld.
  • We kijken terug naar invloeden vanuit je herkomstgezin op de problemen die er zijn. Het gaat erom dat je gaat herkennen waar je reacties vandaan komen. En die je onwetende partner niet begrijpt.
  • De plek die je inneemt in de relatie en hoe het met jullie relatie gaat. Is de relatie gelijkwaardig? Is er plek voor 2? Of zorgt de een voor de ander?
  • We maken de negatieve onderlinge patronen helder, en helpen je deze te doorbreken. Dit is de kern van het hele proces.
  • Het belangrijkste principe is niet dat alle problemen opgelost zijn, maar dat je ze samen aankunt. Het hele leven zul je te maken hebben met situaties die je relatie testen. Daarin is aandacht voor een balans tussen jullie tweeën: aandacht en begrip hebben voor elkaar, verantwoordelijkheid dragen voor jezelf. Je zult voortdurend met elkaar moeten werken aan een goede verbinding met elkaar.

Ik heb relatietherapie nodig! MELD JE HIERONDER AAN!