Zijn jullie elkaar kwijt? Zwaar in de relatieproblemen?

Met kleine gewoontes kun je weer gelukkig worden!

Zo vlak na de feestdagen (en na de zomervakantie) komen er veel vragen binnen van stellen die relatieproblemen ervaren. Het zijn hectische dagen en vaak wordt er van alles aangeraakt aan lastige thema’s, zoals dichtbij elkaar zijn, irritaties hebben, familie-issues. Voordat je denkt dat het dus maar beter is om te gaan scheiden, wil ik je serieus laten nadenken over de optie om te blijven en om het beter te gaan doen met elkaar. Met veranderingen in kleine gewoontes kun je gelukkiger samen zijn!

Relatieproblemen? Zoek elkaar weer op!

1. Maak tijd met elkaar!

Het meest dringende om op te pakken als je niet meer gelukkig bent in je relatie, is extra tijd maken voor elkaar. Het is als motorolie toevoegen als het lampje van de auto gaat branden. Of als het bijvullen van de CV-ketel, als je merkt dat de druk wat te laag is. Je kunt zelf heel veel doen om weer verbinding met elkaar te krijgen en relatieproblemen te verminderen! Als je met elkaar tijd maakt, de agenda vrij houdt om leuke dingen te doen samen, en om weer in gesprek te komen samen, leg je een goede basis voor meer openheid. De basis is voor mij altijd eerst positieve ruimte maken om weer vertrouwelijker met elkaar te kunnen omgaan.

2. Probeer elkaar te begrijpen!

Als het niet lekker loopt tussen jullie is dit een moeilijke stap. Want je hebt vooral zelf behoefte aan begrepen te worden. Als je dit tegen elkaar zegt en je kunt de tijd nemen om dingen uit te praten, dan kom je ook wel aan de beurt. Wat helpt is dat je je probeert te verplaatsen in de gedachten en gevoelens van de ander, hoe die gaan. Het gaat dan om het goed observeren: welk lampje brandt er eigenlijk op het dashboard van de auto? Wat geeft het metertje van de cv-ketel eigenlijk aan? Waar kan dat mee te maken hebben? Dat betekent je eigen oordeel even loslaten, en vooral goed luisteren. Het is niet om te winnen, wie het meest gelijk heeft, maar dat je samen een begripvolle relatie met ruimte voor elkaar wilt maken. Door meer begrip voor elkaar, lossen veel relatieproblemen op.

3. Ruim conflicten sneller op!

Veel relatieproblemen ontstaan door een opstapeling van kleine irritaties. Vele kleintjes maken een hele grote. Het lastige is, dat je dan een heel beladen conflict krijgt. Je gooit in één keer een heleboel eruit, waar de ander helemaal niks van begrijpt en vanzelf in de weerstand schiet. Maar het betekent ook dat je de motor hebt laten vastdraaien, een veel groter probleem dan het oorspronkelijke. Of dat je de CV-ketel dusdanig hebt laten werken, dat ie er mee stopt. Daarmee kom je dus niet verder. Als je iets signaleert wat tussen jullie niet lekker loopt, probeer dat op een rustig moment binnen een dag uit te spreken. De oplossing is er dan misschien nog niet, maar uitspreken is een begin! Dan wordt het geen groter ding tussen jullie en ook niet in je eigen hoofd. Maar onthoud: je bent niet perfect, je wordt het niet, en je partner evenmin.

4. Maak plezier met elkaar!

Lachen is zo verkwikkend en werkt goed om weer samen te ontspannen. Manieren om samen te lachen is een humoristische film kijken. Iets avontuurlijks ondernemen waar je op elkaar moet terugvallen, maar ook de ontspanning samen ervaart. Maar ook het kunnen lachen om elkaars grappige eigenschappen of uitspraken. Of van die voorvallen die jullie samen hebben meegemaakt waar je toen wel om moest huilen, maar die achteraf zoveel humor geven. Lachen is als olie voor de motor en het laten draaien van het systeem. Het is de bemoediging die je nodig hebt om door te gaan. Zo krijg je het gevoel dat je het samen wel aankan, hoe een zootje het ook kan zijn in sommige situaties: je kunt de relatieproblemen samen aan. Zo ervaar je dat je samen sterk staat en samen kan lachen en huilen.  

5. Zorg goed voor jezelf!

In veel relaties zijn dingen scheef gegroeid, en heeft de een veel gegeven om de relatie of gezinssituatie op de rit te houden ten koste van zichzelf. Je kunt onzeker zijn en daardoor enorm je best doen om de ander te behagen. Of je hebt zoveel verantwoordelijkheden op je genomen, en de ander ruimte gegeven, dat je geen tijd en energie had om zelf op te laden. Wat het ook is, als je emotioneel zware tijden hebt, is het belangrijk dat je goed je rust neemt, tijd maakt voor ontspanning, lastige dingen kunt delen met vrienden, of gewoon even alleen te zijn. De ander kan dit niet voor jou oplossen, dit is jouw eigen verantwoordelijkheid om jezelf waarde te geven en zo dus ook voor jezelf te zorgen.

6. Bid voor je relatie!

Je hoeft het niet alleen te doen. De Bijbel noemt God ook onze Helper. Hij wil jullie helpen in jullie leven samen. Door zelf te bidden als je vastloopt in je gedachten en gevoelens, kan God ruimte maken voor anders kijken naar je partner. Maar ook samen bidden is op een dieper niveau verbinden, omdat je in je hart laat kijken en je samen nederig bent voor God en afhankelijk van Zijn hulp. Het heeft in onze relatie het verschil gemaakt: nieuwe inzichten, nieuwe toenadering, verzachting. Met Jezus’ ogen naar de ander leren kijken, zelf de genade van Gods ogen ervaren. Dus als je dit nog niet hebt geprobeerd, het is zeker de moeite waard als je relatieproblemen ervaart. Wat kun je dan bidden? God, help me in deze problemen, want ik weet niet hoe ik eruit moet komen. Laat U het me zien. En dat volhouden.

7. Schakel hulp in!

En mocht je ten einde raad zijn, er geen gat in zien, dan raad ik je aan om een expert in te schakelen. Hiervoor heb je relatietherapeuten, die weten hoe het werkt in relaties, die kunnen aanwijzen waar het probleem zit en ook weten hoe je relatieproblemen kunt veranderen. Relatietherapie is nuttig: het is zoiets als de auto naar de garage brengen als je de remmen hoort schuren. Of als je lekkage hebt in je huis, de loodgieter erbij halen. We hebben dat nu eenmaal niet op school geleerd, hoe je relaties goed laat lopen. Dus vraag een vakman/ vrouw erbij! Ik ben beschikbaar om jullie te helpen!

Vraag jullie relatiegroeigesprek aan! https://calendly.com/driesnoer/relatiegroeigesprek

CorineHotting