Hoe kun je dankbaar leren leven in crisistijd?

Deze week heb ik veel over dankbaar leren leven geschreven. Het is een uitdaging om samen te leren leven in crisistijd. Het vraagt dat je juist je dankbaar kunt voelen als je weet wat het is, om ‘gewone’ dingen niet of niet meer te hebben. In dat opzicht is het niet erg dat er soms moeilijke tijden in je leven zijn om te kunnen leren wat waardevol is. Dankbaar leren leven is accepteren hoe de situatie is, waarderen en voelen wat je hebt, is creatief omgaan met de ruimte die je nog wel hebt. En je went er wel aan, zo zelfs dat je na de crisis weer opnieuw moet leren balanceren. Probeer elkaar in liefde vast te houden.

De pijn van leren leven in crisistijd

Zo kunnen we terugdenken aan het afgelopen jaar. We hebben het met zijn allen gewoon heel pittig gehad. We zijn in ons soms best wel comfortabele leventje stil gezet. Wat doen onze volle agenda’s met ons? Wat missen we van ontspannen aandacht voor elkaar? Waar proberen we krampachtig controle over te houden? Waar kiezen we niet voor wat we eigenlijk belangrijk vinden? Wat gebeurt er met ons als we zekerheden verliezen? Hoe dealen we met angst en onzekerheid?

Wat betekent leren leven in crisistijd?

Het is altijd belangrijk om te proberen te reflecteren op wat er gebeurt en wat het betekent. Mij leert het deze dingen:

  • Het leven is niet maakbaar. We kunnen plannen maken, maar het kan zomaar anders gaan. We hebben er geen controle over. Zomaar waait een virus ons leven binnen en zet alles op zijn kop. Niemand die het weet, niemand die het zomaar oplost.
  • We leren zien dat het leven toch wel om relaties draait. Diep ongelukkig word je van gemis aan contact en van de vanzelfsprekendheid om iemand te kunnen aanraken.
  • We kunnen deze crisis niet overleven zonder saamhorigheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hier moet het individualisme het afleggen tegen het belang van de samenleving. Het denken in gemeenschappelijkheid is een nieuwe uitdaging. Het is niet meer ik, maar wij, wat nodig is om een plek in ons leven te geven.
  • Crisis vraagt ook creativiteit: er zijn zoveel mooie initiatieven ontstaan, bij bedrijven, bij ouderen, in schoolprocessen. We moeten schakelen met elkaar, maar we kunnen het. Denk maar aan de berenjacht voor kinderen, het zingen bij verpleeghuizen, en de acties met bloemen verkopen voor noodlijdende kwekers.
  • En blijkbaar kunnen we ons heel snel aanpassen, en worden gewoonten die we eerder hadden nu heel vreemd geworden. We houden afstand, we groeten niet meer met een handdruk, of 3 zoenen (wat ik sowieso een dingetje vond). We wassen onze handen heel vaak en gebruiken desinfectie-handgel. En dragen een mondkapje, bijna zo gewoon inmiddels als je jas aantrekken als je naar buiten gaat.
  • Hoe gaan we straks weer uit de crisis? Hoe gaan we weer leven zonder crisis? Het zal best een uitdaging zijn om weer een nieuw evenwicht te vinden. Hopelijk hebben we er wel van geleerd.

Leren leven in je relatie in crisistijd

Ook een relatie is niet kneedbaar naar je verwachtingen. Er komt van alles op je levenspad wat impact heeft op je leven en wat je op de proef stelt. En je partner heeft soms ook kantjes, die toch minder leuk zijn en niet veranderen, hoe graag je dat ook wilt. We leven in een imperfecte relatie. En dat betekent: accepteren wat de realiteit is, je hebt het ermee te doen. Bovendien: wat is dat leuke in je partner wat je zo graag ziet en misschien wel meer wilt zien?

Waarderen wat je hebt

Hoe verdrietig het is om je familie en vrienden zoveel op afstand te houden, gelukkig kun je wel dichtbij elkaar zijn in je relatie en gezin. Liefst natuurlijk niet als je klachten hebt, maar dat vind ik dan weer erg lastig. Nu kun je het extra bewust doen met elkaar, zo zelfs dat mijn meiden zeggen: mam, hou ff op :). Tja, het is de leeftijd, en ze kennen me. En gewoon tegen elkaar aankruipen op de bank, heerlijk is dat. Ik geniet er extra van. Ik waardeer het niet alleen, ik wil het vieren.

Wij-gevoel

Exact dit: het is niet meer ik, maar wij is de kern van je huwelijk. Het nadenken over bewuste momentjes van samen zijn, elkaar helpen als je het moeilijk hebt, iets voor de ander doen uit liefde. Het wij-gevoel is noodzakelijk. Als het mist, heb je juist in deze tijd met je eigen stress en angsten te dealen, wat een ongezonde druk op je legt. Wij samen voelt veilig in een boze, bange tijd.

Creatief met tijd samen

We mogen creatieve oplossingen zoeken in onze relatie. Waar je eerst samen uit eten kon, kun je nu diner aan huis bestellen. Een filmavondje buitenshuis wordt nu samen een film kijken op de bank. Je moet bewust nadenken om wat je niet meer kan, te veranderen in wat nog wel kan. Veel is in huis, maar dat hoeft er niet minder fijn om te zijn. Best intiem, toch?

Alles went, geef het een kans

En als je dan omgeschakeld bent, en een tijdje verder, dan zijn de nieuwe manieren zomaar weer gewoontes geworden. Alles went, behalve een vent was de uitspraak toch? 🙂 Best wel goed om es opgeschud te worden en ‘slechte gewoonten’ achter je te laten. Ik zie dat ook in relatietherapie: een crisis is een nieuwe kans, of een definitieve breuk.

Leven na crisistijd

Verder gaan na een crisis in je relatie vraagt ook weer een aanpassing. Niet meer vanuit angst leven en weer leren vertrouwen is een hele stap. Dat vraagt lef, dat vraagt keuzes, dat vraagt om het doel van samen leven voor ogen te houden. Omdat de liefde wint van angst, kan een relatie overleven. Laten we liefhebben, met alles wat in ons is en durven omarmen hoe het leven ook gaat.

Wat als jij nu in een relatiecrisis zit?

Dat kan, als je zo teleurgesteld bent in je partner, omdat het niet lukt om elkaar te vinden. als je niet zo dichtbij kunt komen, als je graag zou willen zijn. Misschien mis je het wij-gevoel. Of je brengt geen tijd samen door, omdat er dan spanning is, of juist geen behoefte aan elkaar. Het kan ook dat blijft hangen in een pijnlijke situatie die jullie uit elkaar heeft gedreven. Of je weet niet meer hoe je kunt vertrouwen en liefhebben. Dan is het echt crisis. Mag ik je helpen om te luisteren en te kijken waar we weer kunnen herstellen? Vraag jullie relatiegroeigesprek (zie link) aan!

CorineHotting