In balans zijn – je leven op orde brengen

Soms vraag je je af: hoe kan ik beter in balans zijn? Hoe houd ik mijn leven op orde? Het nieuwe jaar is al een aantal weken oud en in mijn beleving voorbij gevlogen. In een zucht. Alsof ik eindeloos in beweging ben geweest, heen en weer en terug. Zoals je vroeger schommelde tot je draaierig werd. En met dit besef groeide mijn behoefte aan tot rust komen. Zo gaat dat als er veel in je leven passeert. Als er omstandigheden zijn die je emotioneren, die tijd vragen om een plek te geven. Het is heerlijk om te werken. Het is goed om in je gezin te zijn, met je partner en kinderen, en familie aandacht te geven. Maar – het is ook belangrijk om terug te komen bij jezelf. Want door zelf in balans te zijn, kun je al het andere beter aan.

Rustig stilstaan

Allereerst, laat het leven eens uitschommelen. Neem de tijd om niets te moeten. Als je niet gewend bent om dit te doen – of als je zoals ik een hectische tijd hebt gehad – vliegt de onrust naar je keel en naar je hoofd. Ik moet nog zoveel. Ik kan nog wel even bij iemand op bezoek gaan. Er ligt nog een klus. Help, ik weet niet hoe ik stil kan zijn. Mijn gedachten blijven rondschieten. Dan duurt het wel even voor je rust kunt vinden om een moment stilte te kunnen verdragen om alleen te zijn met jezelf. Om te luisteren naar je gedachten, je dromen. Je behoeften, je verlangens. Je eigen muziek, je eigen kleuren. Je hoeft niet altijd in touw te zijn, je mag rusten. Een te druk leven merk je ook aan slechter slapen en spanning in je lichaam. Herken je de signalen? Ik zou het nog sterker willen meegeven: een bloeiend leven heeft rust als basis. Heel divers zijn de manieren om je leven tot stilstaan te brengen. Voor de een werkt het om te gaan hardlopen, voor de ander om muziek te maken, voor weer een ander om in de tuin te gaan. En voor mij is het ultieme tot rust komen in de natuur; wandelen, zintuigen open en vrijuit ademen. Daarom, nu de jongste naar school gaat, kan ik heerlijk een uurtje eropuit om op te laden. Om weer in balans te komen.

in balans zijn

Je kunt niet eindeloos schommelen, je mag ook stilhangen.

Regelmatig leven 

Het is belangrijk om die rustmomenten regelmatig te hebben. En het meest praktisch is het om dat in een bepaalde automatische routine te plannen. Dan help je jezelf met discipline iets volhouden. Voor mij helpt het om een globale weekindeling te hebben, en bepaalde momenten vrij te houden voor mezelf. En afgebakende tijd voor werk en voor het ‘gewone dagelijkse leven’. Zo kun je min of meer in balans zijn. En eerlijk is eerlijk: soms fietst er onverwacht veel door je ‘planning’ heen. Dan kun je wel willen dat je orde en overzicht hebt. Maar is het teveel gevraagd. En word je geroepen om je aan te passen aan de realiteit. Terugkijkend naar mezelf ga je soms in een houding van overleven, van zo goed mogelijk doorgaan. Het leven is in bepaalde tijden niet anders. Bijvoorbeeld als je geconfronteerd wordt met ziekte, een ziekenhuisopname, familieproblemen. Dat past niet in een agenda, daar staan geen grenzen voor. Een beetje structuur kan je dan helpen om niet al tezeer de weg kwijt te raken. Je moet van structuur geen wetmatigheid maken en je blindelings eraan vasthouden. Dan kun je niet meeveranderen in de situatie waarin je leeft. Het leven is meer dan een bepaalde ordelijkheid, het leven is dynamisch en veranderlijk. Door een beetje structuur en een beetje onvoorspelbaarheid blijft je leven in balans.

Relaties vieren

Allereerst denk ik dan, misschien onverwacht, aan een goede omgang met jezelf. Je hebt het nodig dat je genoeg uitgerust bent en dat je het leven ‘aankunt’. Zorgen voor jezelf is goed, omdat je ook een mens bent. Het is niet vanzelfsprekend om daaraan te denken en daarnaar te leven. Voor mij althans niet. Ik ben opgegroeid in verantwoordelijkheid dragen en ook nu bestaat mijn leven uit veel verantwoordelijkheden. Toch heb ik door ‘schade en schande’ geleerd om beter op mezelf te letten. Dus ga ik even minder hard aan de slag en zit ik ook lekker op de bank als ik daar behoefte aan heb. Je accu regelmatig opladen helpt je om een mens in balans te zijn. En als je dichter bij jezelf kunt leven, kun je meer genieten in relaties. Genieten van elkaar, tevreden zijn met je leven. Als je dichter bij jezelf bent, kun je makkelijker gehoor geven aan behoeften van slaap, van samen zijn, van eropuit gaan, van grenzen stellen. Ik merk echt aan mezelf terug dat ik als ik beter in balans ben, meer kan geven in relatie en gezin. En in mijn werk.

Relaxter leven

Soms kun je veel willen en moet je leren om je aan te passen. Naar je mogelijkheden of naar omstandigheden. Het is belangrijk om je verwachtingen bij te stellen: minder te willen.  Als je accu leeg is, heb je dus wat te doen. Je zult keuzes moeten maken. Waar zitten knelpunten? Waar verlies ik teveel energie? Waar heb ik meer rust nodig? In hoeverre leef ik vanuit verwachtingen van anderen? Welke verantwoordelijkheden zijn niet van mij en moet ik loslaten? Het begint bij stil worden, bewust worden. Bij regelmatig laten terugkeren van goede, rustbrengende gewoonten. Bij een focus op goed zorgen voor jezelf en relaties, in plaats van op alle dingen die gebeuren moeten. Begin bij de realiteit onder ogen te zien, ervaar wat er gebeurt in jezelf en stem daarop af. Zo kun je in balans zijn.

En weet je wat mij zo relaxed maakt? In mij zingt een liedje, wat ik leerde in mijn jeugd.

Elke dag aan ons gegeven,
Is een zegen van U, Heer’
Geef dat wij dat nooit vergeten,
Leer ons elke dag dat weer.

Dat is het voor mij. Elke dag is een nieuwe dag. Elke dag is van God. Elke dag begin ik opnieuw. Met Hem. Als ik stil ben bij God, regelmatig met Hem spreek over de dingen van het leven, en me laat vullen met Zijn kracht en liefde, dan heb ik rust. Dan heb ik vrede. Dat is voor mij pas echt in balans zijn.

CorineHotting