Dagelijks leven – liefde en vrijheid na de vakantie

VAN VAKANTIE NAAR HET DAGELIJKS LEVEN

Volmaakt vakantiegevoel?

Het dagelijks leven komt eraan, of is er alweer. En eerlijk gezegd, ik heb er zin in. Maar toch zal ik het ook missen: de momenten van liefde en vrijheid in de vakantie. Voordat de vakantie begint, kijk ik al uit naar de zegeningen van vakantie vieren. Lekker uitslapen en treuzelen met alle kinderen in het grote bed of luieren terwijl ze spelen. Op weg gaan naar verre oorden en volgezogen met nieuwe indrukken thuiskomen. Heel veel ongedwongen tijd met man en kinderen doorbrengen. Genieten van het buitenleven, in de warme zon en frisse wind. En zomaar een paar weken is alles gelukkig en volmaakt. Toch?

Dat zou ik willen ja, maar de realiteit is anders. In huis is de vrede af en toe ver te zoeken, als de kids zich zonder vriendjes vervelen. Of ik krijg een staart van alles wat ze door het huis heen slepen en laten liggen. En onverwachts zit je in het ziekenhuis of krijg je een overlijdensbericht. En dat is nog maar je eigen kleine wereld. Maar ook in het groot is er weinig vakantiegevoel, als je denkt over nog altijd durende oorlog en aanslagen en onrust in de wereld. Dat lijkt op het gewone dagelijks leven, waarin alles zich afwisselt. Overal is een tijd van: van vreugde en verdriet, van omhelzen en verwijdering, van kiezen en niets te kiezen hebben. En heb dus elkaar lief, ook buiten vakantiesferen om.

Simpel gelukkig leven?!

Daarom, om in het dagelijks leven verder te kunnen, wil ik de belangrijkste dingen van het leven onderstrepen. We moeten onze aandacht laten uitgaan, naar wat wij het leven werkelijk waard vinden. Ik zeg het ook tegen mezelf. Maar vaak laten we ons meeslepen in alles wat moet. En we raken bij onze eigenlijke waarden vandaan. In de vakantie heb ik erover nagedacht, hoe ik de waarde die ik hecht aan aandacht voor elkaar en het gezin om ga zetten in praktische keuzes. Je mag meekijken :).

Hoe doe je dat toch, dat je niet opgaat in de hectiek van het dagelijks leven? Het is druk met werk en dan kom je moe thuis. Of je bent druk met je huishouden op orde maken: telkens die stapel was en de rommel die rondslingert. Om je gezond te houden en je lijf in vorm, ga je hardlopen of sporten. De kinderen hebben zo hun activiteiten: zwemles, of voetbal, of vriendjes en vriendinnetjes. Heel je week staat volgepland. En in het weekend denk je: nu uitpuffen. Maar dan zijn er van die klusjes in de tuin, of onderhoud aan het huis, of allerlei evenementen hier en daar. En de grootste stoorzender door alles heen? Je telefoon of tablet, die veel kostbare tijd laten weglekken. En zo vliegen de dagen voorbij en de weken ook. Niet gek, dat we elkaar makkelijk uit het oog verliezen in onze relatie. Dat we meer een goed team zijn in het organiseren van ons gezin, en ieder zijn eigen ding, dan bouwen aan een hecht huwelijk. Zo heb ik al veel stellen in grote problemen gezien.

Hangmat-gevoel 

Het lijkt onmogelijk om het vakantiegevoel in het dagelijks leven vast te houden. En toch kan het bestaan, dat hangmat-gevoel, je ontspannen voelen bij elkaar en je geborgen weten bij elkaar. Het hoeven geen grootse dingen te zijn om elkaar gelukkig te maken. En het hoeft niet veel tijd te kosten, om elkaar echt in het oog te houden. Om simpel gelukkig met elkaar te zijn in het dagelijks leven. En dat betekent eigenlijk: dat wat je in de vakantie extra intens doet, kun je in het gewone dagelijkse leven in basisvorm aanhouden. Maar hoe doe je dat dan?

1 Dagelijks tijd samen  

gelukkig samen in het dagelijks leven

gelukkig samen in het dagelijks leven

Hoeveel avonden zit je samen buiten te genieten in Verwegistan? Hoeveel tijd deel je samen? Ergens een wandeling maken, uit eten gaan, lekker borrelen. Staren naar een kampvuurtje. Of naar de mooie sterrenhemel? Of lekker samen, met een boek of ieder zijn ding. Het kan ongedwongen. Ik weet niet van jullie ervaringen. Maar doe dat in het dagelijks leven zo. Groet elkaar voor je weggaat en weet de belangrijkste dingen die de ander gaat doen. Vraag ernaar, tussendoor, of als je weer terugkomt. ‘Hoe was je dag, schat?’ Dan geef je de ander het gevoel belangrijk te zijn, waardevol te vinden om te weten wat er in elkaar omgaat. En zeg vooral niet als er iets is gebeurd: dat is stom van je, maar: joh, vervelend. Leef je in in de beleving van de ander en leef mee. In 10 minuten praten heb je al veel gedeeld. Zo hebben wij ingesteld dat we elke avond samen koffie drinken als we beiden thuis zijn (en we plannen maximaal 2 avonden werk o.i.d.).

2 Samen ontspannen

Als het goed is, heb je in je vakantie veel ontspanning samen. Je kunt het grootste deel van de tijd samen optrekken. Maar hoe doe je dat als je weer in het dagelijks leven zit en er veel op je bordje ligt? Vooral als je allebei moe bent van de hele dag, met werk en kinderen en alles, wil je niet meer zoveel. Het belangrijkste is dat je samen kunt ontspannen. De dag van je af kunt laten glijden. Gewoon samen zitten en het journaal kijken. Of even een rondje om lopen. Als je echt ontspannen bent met elkaar, durf je makkelijker te delen wat er in je omgaat. Je hoeft niet hetzelfde te voelen, je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar je deelt het samen. Samen wandelen is echt aan te raden. Je stemt dan beter op elkaar af. Als ik me onrustig voel, is dit de beste manier om tot mezelf en tot elkaar te komen.

3 Bewondering en waardering hebben voor elkaar 

Uitspreken naar elkaar wat we bewonderen en waarderen, daar zijn we over het algemeen niet zo goed in. (Of heb ik een vertekend beeld, door de stellen die zoveel negatieve dingen tegen elkaar zeggen dat ze het positieve niet meer zien?) Misschien zeg je het vaker tegen anderen: ‘Mijn man zus en zo’, of: ‘Mijn vrouw, die… ‘ Maar zeg eens tegen je partner: ‘Wat heb je dat goed gedaan. Ik ben er blij mee.’ Of: ‘ik vind je mooi.’ Het klinkt zweverig misschien? Maar het is goed om als je zoiets ‘liefs’ bedenkt, om het ook tegen elkaar te zeggen. En het is een goede oefening om regelmatig jezelf af te vragen: waarin zou ik de ander iets liefs kunnen zeggen? Waardering kan de ander zoveel goed doen. Juist als je bedenkt dat negatieve opmerkingen een nog veel grotere impact hebben. Je hebt namelijk 4 positieve opmerkingen nodig om 1 negatieve te kunnen verdragen, zonder je negatief te gaan voelen. Ziedaar je taak om op te letten wat de ander doet, om te proberen elke dag iets liefs te zeggen. Ik kan je zeggen: ik onthoud die momentjes 🙂

4 Plezier hebben in elkaars aanwezigheid 

Misschien is er in vakantietijd meer gelegenheid geweest om te knuffelen met elkaar, van elkaar te genieten en een kusje te stelen. Of gewoon lekker bij elkaar te zitten. En in het dagelijks leven is het niet minder nodig. Een dag niet geknuffeld is een dag niet geleefd. Het is belangrijk dat je elkaar warmte geeft. In het voorbijgaan een streel over je wang of je rug. Een omhelzing als je even samen in de keuken staat. Of tegen elkaar aanzitten op de bank. Elkaar kietelen en stoeien is heerlijk om te ontspannen. En het is goed voor het gevoel van verbondenheid samen. Samen lachen breekt alle zorgen en barrieres weg.

5 Exclusief tijd samen

In je vakantie kun je samen veel tijd doorbrengen, en dat gaat ongedwongen genoeg. In het gewone leven zul je daarvoor bewust tijd moeten maken. Een avond per week of een dagdeel, wat past in jullie dagelijkse schema. Het klinkt veel, maar het is zoveel waard. En je kunt vanalles kiezen: samen naar vrienden, samen zwemmen, samen uit eten, samen…. Durf oppas te vragen en alles even los te laten. Je mag gewoon even partners zijn, echte aandacht voor elkaar hebben. Zodat je partner je beste vriend of vriendin blijft, je maatje voor het leven. Ik ben er fan van, om samen uit te gaan. Alleen lukt dat niet elke week, maar samen een film of documentaire kijken is ook verdieping.

Ruim genomen is het een half uur per dag voor elkaar en een keer per week 2,5 uur, totaal 6 uur per week. Hoeveel is dat nou op een hele dag of week die je werkt en bezig bent met de kids? Dit is wat je moet doen om het hangmat-gevoel in je relatie (terug) te krijgen. Neem het serieus en ga ervoor! En ja, ik zal eerlijk zijn: ook wij moeten ons best doen :). Hoe herkenbaar, nietwaar?!

MAAR, wat als je denkt: HELP!

‘Dit is er al niet meer, gevoel voor elkaar. Ik weet niet meer of we dat ooit voor elkaar kunnen krijgen. Ik wil wel, maar mijn partner niet’. Het diepste verlangen van elk mens is kennen en gekend worden – verbondenheid met elkaar ervaren. En zoveel mensen ervaren dat het niet lukt om daar te komen samen. Juist na vakantietijd – met hooggestemde verwachtingen – zijn ze teleurgesteld en dreigen de relatie te verbreken. Maar, het is dan nog steeds niet te laat om te investeren in elkaar. Relatietherapie bij Driesnoer heeft al veel relaties geholpen. Dus heb jij, hebben jullie hulp nodig? Meld je aan!

CorineHotting